skip to Main Content
Annonsera Med Amazon

Annonsera med Amazon

Emerse besökte Top Visibles frukostseminarie som handlade om försäljning och annonsering på Amazon. André Maass, som själv driver en shop på Amazon, delade med sig av sina erfarenheter om hur han lyckats driva försäljning med hjälp av annonsering.

Amazon är ett enormt maskineri med stora mängder besökare varje dag. Amazonbesökare är dessutom köpsugna och redo att göra ett köp när de besöker webbplatsen. 2018 rapporterade Emarketer att 46.7% av internetanvändarna i USA börjar sin sökning på Amazon när de letar efter produkter, jämfört med 34.6% som väljer Google. André inleder med att poängtera hur viktigt det är att registrera sitt varumärke eftersom man då får möjlighet att publicera både video, bilder och informativa produktbeskrivningar i plattformen. Han påpekar också vikten av att ”trademarka” sitt företagsnamn som ett ”wordmark” – det innebär att man får ett skydd av Amazon som förebygger att andra aktörer kan lägga ut sina produkter på din produktsida, förklarar han.

Vidare finns det två tillvägagångsätt för att hantera logistiken. Antingen kan man sköta allting själv – paketering, adressering och avisering, eller så låter man Amazon hantera distributionen mot en avgift. Oavsett vilken väg man bestämmer sig för, så hanterar och behåller Amazon samtliga kunders e-mail adresser och omvandlar dem till en ”amazon-mail”, som man som säljare inte får tillgång till. Det finns vägar runt detta, till exempel kan man samla kunders mailadresser genom att erbjuda en produktgaranti som kunden själv måste aktivera via e-mail. Mailadresserna är viktiga för retargeting och annonserings syfte eller för merförsäljning och uppbyggandet av en kundbas.

Amazon har en enorm potential till försäljning, sajten har cirka 197 miljoner unika besökare i USA per månad. Genom att få uppmärksamhet av rätt målgrupp och således driva försäljning finns det flera vägar att gå. André använder annonser, så kallade ”Sponsored Products” som betalas genom CPC (cost-per-click). Han räknar ut klickpriset han är villig att betala, baserat på produktens konverteringsgrad samt vinstmarginal. André menar att denna typen av annonser är effektiva för produkt-targeting och för att öka synligheten bland de kunder som söker på en viss typ av produktkategori. André strävar efter att ha en fast position högt upp på första sidan, eftersom det driver bäst klick och konverteringar. Han säger att om man ligger längre ner på sidan syns man inte, men får ändå betala annonskostnaden. André berättar också att han använder keyword-targeting, hur han lägger in relevanta sökord till varje produkt och att fokuset måste vara på det första ordet i beskrivningen. Han lägger höga bud på sökorden för att få en bra rankning i sökresultatet. Amazons algoritmer tittar både på conversion rate, hur många produkter som säljs varje dag, reviews, time on page, bounce rate samt produkternas pris. Allt detta påverkar placeringen i sökresultatet.

André berättar vidare att man kan välja att annonsera via Amazons egen DSP (Demand Side Platform). De har ett eget partnernätverk där man kan köpa annonsplatser både i form av display samt video. Man köper då exponeringar genom CPM (cost per thousand impressions). Det finns ett flertal system som Amazon tillhandahåller för att man ska kunna se informativ data. En av dessa är Jungle Scout Pro där man kan se sin försäljning per månad, amazonfee, rank positionering och vilken reviewrate man har etc. André tipsar om en annan viktig aspekt för att öka försäljningen – positiva omdömen, ju fler positiva kommentarer från andra kunder desto bättre säljer man. Ibland krävs det att man ber sina kunder på ett personligt sätt att lämna feedback efter sitt köp. Avslutningsvis är det också viktigt att tänka på att ge sitt brand en personlighet med bra, tydliga produktbilder och inspirerande lifestyle bilder.

Top Visible är en samarbetspartner till Emerse, och även en self-service kund i Emerse DSP.

Back To Top