skip to Main Content
Så Här Kan Du Som Annonsköpare Höja Din IQ

Så här kan du som annonsköpare höja din IQ

Tiderna förändras och det finns ett brett fokus i branschen på hela försörjningskedjans effektivitet vad gäller onlinereklam liksom ökade krav på transparens. Detta stöds av införandet av sekretessbestämmelser såsom Europeiska unionens dataskyddsförordning (GDPR) och ads.txt av IAB Tech Lab. Som köpare bör du ha koll på typiska metoder som används skumma publicister. Ditt absolut bästa skydd är att välja en programmatisk partner som flitigt granskar kvaliteten på både olika sajters innehåll och deras besökare innan de handlar upp annonsutrymmen hos dessa – allt för att skydda dig som annonsköpare.

 

Utmaningar med digital annonsering

Onlineannonsering ger marknadsförare en fantastisk precision vad gäller målgruppsstyrning, liksom omfattande analyser som är svåra att åstadkomma via något annat medium. Det är därför som digitalt förväntas utgöra ungefär hälften av alla globala medieannonsutgifter år 2020. Programmatiskt har blivit en av de föredragna kanalerna för att få till efterfrågade annonsintryck. De mekaniker som gjorde programmatisk annonsering så populär från början har emellertid också skapat utmaningar som inte finns i traditionella medier för dig som köpare. Den blomstrande digitala industrin lockar nämligen också till sig aktörer som saknar genuint goda avsikter. Du har förmodligen hört talas om bots eller botnets. Du kanske också har hört om domain spoofing, eller domänfusk. Vi tycker att du också förtjänar att undvika icke-mänsklig internettrafik med lågt värde. Vi kommer att förklara varför i den här artikeln.

 

Hur kan du som annonsköpare öka din IQ?

Ta inte illa upp, naturligtvis talar vi inte här om din intelligensnivå. Vi hänvisar till begreppet Inventory Quality (IQ), som är nära knutet till bekämpning av bedrägeri i samband med onlineannonsering. Sedan programmatiskt startade för drygt tio år sedan har skumma aktörer uppfunnit bots, eller så kallade mjukvarurobotar, för att skapa icke-mänsklig trafik eller helt enkelt försöka driva trafik till sajter med låg kvalitet. Deras mål är att tjäna pengar på fejkade annonsintryck. Under de senaste åren arbetar världens största annonsörer hårt för att hålla försörjningskedjan inom det digitala ekosystemet så ren och pålitlig som möjligt.

Icke-mänsklig trafik

Eftersom varumärken tenderar att spendera mer och mer av sina annonsbudgetar digitalt, kräver de större transparens och definitionen av kvalitet har utvecklats. För att öka din IQ innebär det också att du blir mer selektiv i värderingen och val av de besökare som ser dina annonser. Låt oss dra slutsatsen att mänsklig trafik är att föredra framför icke-mänsklig trafik – dvs datorgenererad aktivitet som i sig levererar falska annonsvisningar. Detta är också känt som ogiltig trafik, ofta förkortat IVT, från engelska invalid traffic.

Lågkvalitativa marknadsplatser

Det är också mycket önskvärt att undvika annonsvisningar som, trots att de ses av mänskliga användare, visas på olämpliga sajter med innehåll av låg kvalitet eller syns i ett sammanhang som inte är värdefullt för annonsören. Idag annonserar allt fler digitalt med syfte att ”bygga varumärke” och dessa kampanjer är betydligt svårare att mäta. Om ditt varumärke syns på bluffsajter får du varken det lyft i din varumärkeskännedom som du eftersträvar, eller rätt associationer till ditt varumärke. Naturligtvis är direkt säljdrivande annonskampanjer lättare att mäta i exempelvis termer av försäljning.

Vid första anblick verkar många sajter vara legitima för annonsering. Men vid närmare kontroll kan man ibland se att de har höga avvisningsfrekvenser (användarna lämnar på grund av den dåliga användarupplevelsen på sajten) eller exempelvis har innehåll utan namngivna skribenter eller helt saknar kontaktinformation.

Sofistikerad ogiltig trafik

Det finns flera andra skumma taktiker som används av bluffaktörer, såsom domän-spoofing, annonsinjektion och andra liknande metoder, utformade för att öka annonsintäkterna på ett sätt som köpare kan uppfatta som OK trafik. Det kan röra både mänsklig eller icke-mänsklig aktivitet. Denna typ av trafik är svårare att upptäcka och kräver mer avancerade analysmetoder, samverkan och koordinering i flera avseenden och detektivarbete för att komma åt att analysera och identifiera robotar som är maskerade till att se ut som riktiga besökare, identifiera kapade enheter eller avslöja dold annonsvisning.

Läs mer om hur Emerse arbetar för att säkra kvalitet och se checklistan över hur du kan höja din annonsköpskvalitet här.

Back To Top