skip to Main Content
Orolig För Målgruppsstyrd Annonsering Efter Cambridge Analytica-fallet?

Orolig för målgruppsstyrd annonsering efter Cambridge Analytica-fallet?

Vi har sammanfattat skandalen kring det brittiska dataanalysföretaget, vars skumma metoder påstås ha hjälpt fram Trump till hans valseger 2016. Fallet har bidragit till att hälften av alla svenska Facebook-användare numera oroar sig för att Facebook använder personliga uppgifter mot deras vilja. Vad hände egentligen? Och hur påverkar detta oss i Sverige? Vi på Emerse är väl insatta i ämnet. Här får du svar på frågan om vilka metoder vi använder och vad ’dark ads’ egentligen är.

Det är inte särskilt förvånande att folk känner oro, efter avslöjandena i mitten av mars om dataanalysföretaget Cambridge Analyticas missbruk av personlig data. Cambridge Analytica påstår sig kunna ”förändra publikens beteende” genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap. Bolaget har i det dolda medverkat i flera valkampanjer världen över – och använt sig av en rad smutsiga metoder för att påverka väljare. De samlade bland annat in personlig information om 50 miljoner Facebook-användare via en app med ett personlighetstest. Informationen ska sedan olovligen ha använts för att hjälpa Donald Trump i valet 2016, genom att skapa avancerade profiler och sprida annonser som satte motståndaren Hillary Clinton i dålig dager.

Skandalen späddes på när det framgick att Facebook ska ha känt till att informationen samlats in redan 2015. De menar att appen inte bröt mot sajtens dåvarande avtal då det var fråga om forskningssyfte. De hävdar vidare att de inte visste att informationen gavs vidare. Facebook ska senare ha uppmanat Cambridge Analytica att radera datan utan att ha följt upp det, och klippte inte banden helt med Cambridge Analytica förrän nu i mars 2018, då uppgifterna fick globalt genomslag. Utredningar har inletts och aktörerna riskerar dryga böter.

Avslöjandet är utan tvivel ett hårt slag mot världens största sociala plattform. Facebook vd Mark Zuckerberg bad offentligt om ursäkt i en intervju med tv-kanalen CNN”Vi har verkligen svikt förtroenden rejält och jag är ledsen att det här hände. Vi har ett grundläggande ansvar för att skydda människors data”.

Hälften av alla svenska Facebookanvändare oroar sig numera för att Facebook använder personliga uppgifter mot deras vilja. Sveriges justitieminister Morgan Johansson och digitaliseringsminister Peter Eriksson ska den 13 april möta företrädare för Facebook och Google för att diskutera nätjättarnas ansvar och den senaste tidens kritik.

Hur påverkar detta oss i Sverige? Emerse reder ut begreppen:

Emerse jobbade i Obama-kampanjen 2012 (se artikel i DI) och vår vd Carl-Johan Grund har även tidigare hållit seminarier på ämnet USA-valet 2016 för våra kunder, där han bland annat pratat om just Cambridge Analytica och Trump-kampanjen, så vi är väl insatta i ämnet.

Rent allmänt ska man alltid vara försiktig och vaksam när det gäller att lämna ut personuppgifter, samtidigt är företagen ansvariga för att skydda de uppgifter som de har tillgång till. När det gäller Cambridge Analytica pekar allt på att det inte har funnits ett sådant skydd, säger Shirin Ghanfili som leder Ad Ops teamet på Emerse.

Använder Emerse liknande metoder?

Vi använder inte Cambridge Analyticas tjänster på något vis i våra kampanjer och kommer inte heller att anlita dem för några kunder. Emerse köper inte in målgruppsdata av den typ som Cambridge Analytica använt, från t ex Facebook Quiz-appar med syfte att bygga en psykografisk profil. I Sverige är det förbjudet att föra åsiktsregister. Den data för målgruppsstyrning som vi på Emerse använder på Facebook för våra kunder byggs enbart med de verktyg som Facebook tillhandahåller för samtliga annonsörer. Med andra ord har vi unik data, men regler som Facebook har kring hur data får användas. Vi använder inte några verktyg utöver dessa, intygar Shirin.

Vad är egentligen ”dark posts” och ”dark ads”?

Visst låter det farligt, manipulerande och väldigt olagligt. Men, dark ads är inte något annat än annonser som man skapar på Facebook där själva annonsen inte är synlig i det vanliga flödet på din Facebooksida. Där finns relevant information om det ni annonserade med, men alltså inte den faktiska annonsen.

Dark posts är samma sak, där skillnaden är att ett inlägg skapas i Power Editor och detta inlägg publiceras inte på den egna hemsidan, utan marknadsförs mot olika målgrupper. ”Dark posts” går numera under namnet ”unpublished post”. I stora drag är alltså dark post och dark ads detsamma. Och visst kan båda ovan nämnda användas felaktigt beroende på hur man använder dem!

Vi på Emerse kör med båda, enligt Facebooks egna kriterier och regelverk, samt enligt vår egen policy. Det innebär att vi aldrig marknadsför annonser som inte är relevanta för företaget, produkten eller tjänsten i fråga. Vi arbetar enbart med legitima sidor och med annonser som är relevanta för sidan. Därför kommunicerar vi alltid med kundens namn som avsändare och arbetar aldrig med så kallade ”fejk-konton”. Vi köper heller aldrig följare eller ”gillare” och använder oss inte av ”bottar”, datorprogram som fungerar relativt självständigt, så kallade mjukvarurobotar.

Kommer Facebook att ändra något för användarna i plattformen?

– Ja, Facebook har nyligen gått ut med att de lanserar en rad åtgärder, av allt att döma för att försöka återvinna lite av det minskade förtroendet efter Cambridge Analytica-skandalen, förklarar Shirin som beskriver några av dem i korthet här:

  • Alla appar som hade tillgång till stora mängder information om användarna innan förändringarna från 2014 ska granskas. Om det framgår att utvecklare har brutit mot reglerna ska de stängas av och de som drabbats ska informeras.
  • Facebook ska också begränsa vilken data som apputvecklare kan hämta in om användare. En app ska grundläggande bara få ha tillgång till ditt namn, din profilbild och din e-postadress. Det ska fortsättningsvis krävas ett undertecknat kontrakt, inte bara ett tillstånd, för att som tredjepart få tillgång till mer information – till exempel vad du gillat eller postat.
  • En annan förändring är att Facebook automatiskt kommer att stoppa appar som du inte använt på tre månader från att samla in data om dig. Idag har en app tillgång till data om dig tills du själv tar bort behörigheten manuellt, men det kommer snart att förändras.
  • Zuckerberg lovar också nya funktioner som ska göra det enklare för användarna att se vilka appar som har tillgång deras data. Ett sådant verktyg kommer framöver att dyka upp högst upp i nyhetsflödet där det ska vara lätt att ta bort appar som du inte längre vill använda och allt ska samlas under en och samma flik.
Back To Top